Ινστιτούτα
Ινστιτούτο Ινστιτούτο Αειφόρου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
Institute of Sustainable Development and Management of Natural Resources
Το Ινστιτούτο Αειφόρου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «Τήμενος» – ΠΕΚ ΠΔΜ εδράζεται στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στο κτίριο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο 5ο χλμ Γρεβενών – Μυρσίνας.
Η συντονιστική επιτροπή αποτελείται από τους:
- Παπαθανασίου Φωκίων, Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας, Πρόεδρο και Διευθυντή του Ινστιτούτου
- Αναστασιάδου Σοφία, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Πρόεδρο του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στα Γρεβενά,
Μέλος
- Τσιαμήτρο Δημήτριο, Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πρόεδρο του Τμήματος Εργοθεραπείας, Μέλος
Αντικείμενα του Ινστιτούτου είναι:
Α) Η παραγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας (αυτόνομα, αλλά και σε συνεργασία με ιδρύματα, φορείς και εταιρείες του εσωτερικού και του εξωτερικού),
Β) Η συνδρομή μέσω της παροχής υπηρεσιών στους αρμόδιους τοπικούς, περιφερειακούς και εθνικούς φορείς στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση αναπτυξιακής πολιτικής
στα πεδία της αειφόρου ανάπτυξης και της διαχείρισης φυσικών πόρων.
Γ) Η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων των έργων του προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας
Δ) Η συμβολή στην εξειδίκευση νέων επιστημόνων
Στους στόχους του Ινστιτούτου Αειφόρου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων περιλαμβάνονται:
Προαγωγή γνώσης και ανάπτυξη βασικής και εφαρμοσμένης διεπιστημονικής έρευνας, μέσω της αλληλεπίδρασης επιστημόνων από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, στο χώρο του περιβάλλοντος, της αειφορικής γεωργίας και της αγροδιατροφής, της αειφόρου ανάπτυξης και των φυσικών πόρων.
Ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και μεθοδολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη αλλά και στόχο την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η μείωση της βιοποικιλότητας, κ.ά.
Ανάπτυξη συνεργασιών ερευνητικού, εκπαιδευτικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα με άλλα ερευνητικά κέντρα και πάσης φύσεως οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού του ίδιου ή συγγενούς επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Δυναμική αναζήτηση χρηματοδοτήσεων από ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας, εκπαίδευσης, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, εξειδικευμένων υπηρεσιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, περιφερειακής ανάπτυξης και διακρατικών συνεργασιών.
Σύνδεση βασικής έρευνας με στοχευμένες εφαρμογές ιδίως στο χώρο της διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Η διοργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών συναντήσεων, διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων και κάθε είδους εκδηλώσεων σχετικών με το αντικείμενο του Ινστιτούτου.
Ευρύτερη συνεισφορά στην ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της χώρας.