Ινστιτούτα
Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Ερευνών
Institute of Humanitarian research
Το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Ερευνών στοχεύει στη δημιουργία ενός φορέα, που από τη φύση του καλείται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα πειθαρχιών (ανθρωπιστικές επιστήμες, Ιστορία, Πολιτισμός, Αρχαιολογία, Κοινωνιολογία, Εκπαίδευση-Παιδαγωγική, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Πολιτισμικές Σπουδές κ.λπ.) (η απαρίθμηση είναι ενδεικτική κι εξυπακούεται ανοιχτή προς συμπλήρωση) μέσα από την έρευνα, στη Δυτική Μακεδονία κυρίως, αλλά και στην Ελλάδα και τη διάχυση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της προς όφελος της Ελληνικής Κοινωνίας. Η διασύνδεση των υποδομών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας με τους πολιτικούς, κοινωνικούς, και πολιτιστικούς φορείς της ίδιας της περιοχής και οι συμπράξεις και συνεργασίες με όμορα πανεπιστημιακά Ιδρύματα (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) αλλά και της Ευρώπης (Πολωνία και Γερμανία) θα αποκρυσταλλώσουν, ενδεχομένως την αναγκαιότητα για δημιουργία τομέων πέραν από αυτούς της Ιστορίας, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, που σε πρώτη φάση μπορούμε να προωθήσουμε.
Επιστημονικός Διευθυντής
Αν. Καθηγητής ΠΤΝ ΠΔΜ
Επιστημονική Επιτροπή
Ανδρέας Ανδρέου
Καθηγητής ΠΤΔΕ ΠΔΜ (Αναπλ. Επιστ. Διευθυντής)
Σοφία Ηλιάδου-Τάχου
Καθηγήτρια ΠΤΔΕ ΠΔΜ
Κωνσταντίνος Κασβίκης
Αναπλ. Καθηγητής ΠΤΔΕ ΠΔΜ
Βασιλική Πλιόγκου
Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΝ ΠΔΜ
Οι βασικοί σκοποί και οι στόχοι του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Ερευνών είναι:
- Η προώθηση και υποστήριξη της βασικής, εφαρμοσμένης και διεπιστημονικής έρευνας στο πεδίο της Ιστορίας (ιδιαιτέρως της κοινωνικής και πολιτισμικής Ιστορίας), του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας, πρωτίστως και του Ελλαδικού χώρου εν γένει.
- Η ανάδειξη της σημαντικότητας για την ανθρώπινη ύπαρξη, της υποβαθμισμένης, στις μέρες μας, θέσης των ανθρωπιστικών σπουδών, μέσα από τη στρεβλή διασύνδεσή τους, αποκλειστικά, με όρους κέρδους και αγοράς. Επομένως η ανάδειξη της ανθρωπιστικής γνώσης ως αναγκαίο εργαλείο για την οικοδόμηση της κριτικής σκέψης, της ιστορικής συνείδησης, της δημοκρατικής πολιτειότητας και του αναστοχασμού, τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα.
- Η συμβολή του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Ερευνών στην ανάδειξη και εξειδίκευση νέων επιστημόνων στον χώρο.
- Η στενή συνεργασία με τις ήδη υπάρχουσες δομές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (βλέπε αναλυτικά στις προτεινόμενες δράσεις), άλλα και με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού καθώς και με όλους τους φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ανθρωπιστικών ερευνών (βλέπε ενδεικτικές αναφορές στις προτεινόμενες δράσεις).
- Η εκπαίδευση και κατάρτιση μέσα από τη δημιουργία συγκεκριμένων προγραμμάτων και δραστηριοτήτων για νέους επιστήμονες, που θα δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Ερευνών.
- Προβολή και δημοσιοποίηση των ερευνητικών δράσεων, ερευνών, προγραμμάτων και αποτελεσμάτων στην Πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία με ποικίλους τρόπους.