Ινστιτούτα
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικού Πάρκου Όρλιακα
Orliakas Educational Astronomical Park Institute
Ο Σκοπός του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα (ΕΑΠΟ) θα είναι η κάλυψη δύο κυρίως αναγκών:
Η πρώτη αφορά στην ανάγκη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και ιδίως των Τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών, των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε υποδομές υποβοήθησης του εκπαιδευτικού, καθώς και του ερευνητικού έργου τους, σε αντικείμενα Αστρονομίας, Διαστημικής, Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, Επικοινωνιών, Διάδοσης της Επιστήμης και άλλων που κατά πάσα πιθανότητα θα εμφανίζονται στο μέλλον. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ήδη από το ξεκίνημά του ως ενιαίο ίδρυμα, αντιλαμβάνεται τη σημασία του ΕΑΠΟ στην εκτέλεση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου και την αύξηση της φήμης του.
Επιστημονικός Διευθυντής
Καθηγητής ΤΜΜ ΠΔΜ
Επιστημονική Επιτροπή
Ζαχαρούλα Καλογηράτου
Καθηγήτρια Τμ. Πληροφορικής ΠΔΜ
Ιωάννης Σινάτκας
Καθηγητής Τμ. Πληροφορικής ΠΔΜ
Η δεύτερη ανάγκη εκπορεύεται από την παραδοσιακή απομόνωση και την έλλειψη ευκαιριών ανάπτυξης της περιοχής των Γρεβενών. Η διέλευση της Εγνατίας οδού έφερε μεν την περιοχή στο προσκήνιο, απαιτείται εντούτοις για την αντιμετώπιση του παραμένοντος ζητήματος της ανάπτυξης, η πραγματοποίηση παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας και αναγνωρισιμότητας, όπως είναι το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα.
Οι Ειδικοί στόχοι έχουν ως ακολούθως:
- Η κάλυψη επιστημονικών αναγκών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όσον αφορά στην πρακτική εξάσκηση των φοιτητών και στην ανάπτυξη ερευνητικού έργου εκ μέρους του επιστημονικού προσωπικού του αλλά και συνεργαζομένων μ’ αυτό επιστημόνων του ελληνικού και διεθνούς χώρου.
- Η με αειφορικό τρόπο αξιοποίηση και ανάδειξη των φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, με εστίαση στο νυκτερινό αλλά και ημερήσιο ουρανό, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία του υψηλής ποιότητας φυσικού περιβάλλοντος, ούτως ώστε το ΕΑΠΟ συν τω χρόνω να καταστεί λαμπρό παράδειγμα ήπιας αναπτυξιακής παρέμβασης και αειφορικής διαχείρισης σε ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον.
- Η συμβολή στην εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών σε αντικείμενα Αστρονομίας και Φυσικών επιστημών και τεχνολογίας, μέσω της διοργάνωσης προγραμμάτων τηλεκπαίδευσης.
- Η προσέλκυση ομάδων κοινού όπως μαθητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών, ερευνητών αστρονομίας αλλά και ερασιτεχνών αστρονόμων, ορνιθολόγων και παρατηρητών πουλιών, περιβαλλοντολόγων, φυσιολατρών, καλλιτεχνών κ.ά.
- Η υποστήριξη της βιωσιμότητας -μέσω της προσέλκυσης επισκεπτών- των υφισταμένων στην ευρύτερη περιοχή τουριστικών υποδομών, κυρίως διαμονής και εστίασης.
- Η δημιουργία και μόχλευση νέων ευκαιριών βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης.
- Η ανάπτυξη δικτυώσεων και συνεργιών με φορείς, ιδρύματα, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών κλπ που δραστηριοποιούνται στην προστασία και αξιοποίηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και των φυσικών επιστημών στην περιοχή αλλά και ευρύτερα στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.
- Η με κάθε τρόπο συμβολή στην αύξηση της σημασίας της περιοχής και στην ανάδειξή της στον εθνικό χώρο και ευρύτερα.
- Η μεσο/μακροπρόθεσμη άνοδος της φήμης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και η καθιέρωσή του ως κέντρου αριστείας στον τομέα της Αστρονομίας και ως κόμβου Διαστημικών Επικοινωνιών.