Ινστιτούτα
Ινστιτούτο Ελληνικής γλώσσας
Institute of Greek Language
Το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας, του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «Τήμενος» – ΠΕΚ ΠΔΜ εδράζεται στη Φλώρινα.
Α. ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
Το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας αποσκοπεί στην ενίσχυση της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την ελληνική κοινωνία, με την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, και ευρύτερα στοχεύει στην ουσιαστική σύμπραξη με ιδρύματα του εξωτερικού.
Οι στόχοι του Ινστιτούτου είναι πολλαπλοί και επικεντρώνονται ενδεικτικά στους παρακάτω:
- Η υλοποίηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ερευνητικών προγραμμάτων για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στον ομογενειακό ελληνισμό στον ομογενειακό ελληνισμό και σε μεταναστευτικούς και προσφυγικούς πληθυσμούς.
- Η θεωρητική, εφαρμοσμένη και διεπιστημονική έρευνα για την Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό.
- Η ερευνητική συνεργασία με έδρες και Τμήματα Ελληνικής γλώσσας στη Βαλκανική και τον παρευξείνιο χώρο, αλλά και σε άλλες χώρες και ηπείρους, όπου υπάρχει ελληνόγλωσση εκπαίδευση για τον ελληνισμό της διασποράς.
- Η ερευνητική συνεργασία του Ινστιτούτου με ιδρύματα, ινστιτούτα και πάσης φύσεως οργανισμούς του ίδιου ή συγγενούς επιστημονικού ενδιαφέροντος, στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε τρίτες χώρες, και η συμμετοχή του Ιδρύματος σε ερευνητικά προγράμματα των φορέων αυτών.
- Η διοργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών συναντήσεων, διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων και κάθε είδους εκδηλώσεων σχετικών με το αντικείμενο του Ινστιτούτου που αφορούν σε γλωσσικούς, πολιτισμικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς για την έρευνα και τη διδασκαλία των γλωσσών και τη διάχυση των πολιτισμών.
- Η διοργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών συναντήσεων, διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων και κάθε είδους εκδηλώσεων σχετικών με το αντικείμενο του Ινστιτούτου .
- Η δημοσίευση επιστημονικών έργων που σχετίζονται με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.
- Η υποστήριξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, τόσο ως μητρικής όσο και ως δεύτερης ή ξένης, καθώς και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό.
- Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και των κοινωνικών φορέων πάνω σε θέματα ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού.
- Η ανάπτυξη, η εφαρμογή και η διάχυση σε επίπεδο τοπικό, εθνικό, διεθνές καινοτόμων πρακτικών που σχετίζονται με τη γλωσσική διδασκαλία και έρευνα.
Επιστημονική Διευθύντρια
Καθηγήτρια ΠΤΔΕ ΠΔΜ
Επιστημονική Επιτροπή
Ερευνητική Ομάδα
Αλέξανδρος Κλεφτοδήμος
Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΨΜ ΠΔΜ
Ελένη Κοροσίδου
Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΠΤΔΕ ΠΔΜ
Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου
Ερευνήτρια – ΕΙΔΙΠ ΑΠΘ
Σπύρος Μπούρας
Διδάκτορας ΠΔΜ
Χρύσα Μάρκου
Υποψ. Διδάκτορας ΠΔΜ
Β. ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
Για την επίτευξη των στόχων του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας, θα ακολουθηθούν δράσεις, όπως:
- Εκπόνηση ή συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, διαπανεπιστημιακά προγράμματα συνεργασίας, θεματικά δίκτυα σχετικά με την αποστολή του Ινστιτούτου.
- Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού σε συμβατική ή/και ηλεκτρονική μορφή, έκδοση περιοδικών, βιβλίων ή επιμέλεια βιβλίων.
- Δημιουργία Εθνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικτύου έρευνας και μελέτης των ζητημάτων διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού.
- Οργάνωση συνεδρίων, συμποσίων και ημερίδων που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τη διδακτική της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
- Συνεργασία με ανάλογους επιστημονικούς οργανισμούς και σωματεία, ινστιτούτα, φορείς και ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Συνεργασία με μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και άλλων Πανεπιστήμιων στην Ελλάδα, Σχολικούς Συμβούλους, επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης, με γονείς.
- Διοργάνωση κοινών δράσεων με ινστιτούτα, φορείς, και κέντρα του ιδίου ή συγγενούς επιστημονικού πεδίου στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
- Πρόσκληση ειδικών επιστημόνων για διαλέξεις, σεμινάρια κ.λπ.
- Διοργάνωση φεστιβάλ, εκδηλώσεων, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, πολιτισμικών ανταλλαγών.
- Παροχή επιμορφωτικών προγραμμάτων που αφορούν τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας ή γλώσσας κληρονομιάς.
Κατηγορίες επιμορφούμενων εκπαιδευτικών:
α. Έλληνες εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στην Ελλάδα σε μαθητές από άλλο γλωσσικό/πολιτισμικό περιβάλλον (π.χ. μετανάστες, πρόσφυγες).
β. Ομογενείς εκπαιδευτικοί: πτυχιούχοι, ενταγμένοι στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους (με διδασκαλική κατάρτιση), αυτοδίδακτοι (χωρίς διδασκαλική κατάρτιση και τυπικά προσόντα), αλλογενείς – πτυχιούχοι κλασικών ή νεοελληνικών σπουδών.
Επικοινωνία
τηλ 2461056492
e–mail: igl@uowm.gr
Δραστηριότητες
Συνεργασίες
- Μνημόνιο Κατανόησης με Σχολή Σαχέτι
- Μνημόνιο Συνεργασίας με Σύλλογο Φιλίας και Συνεργασίας με την Ελλάδα "Πελαγονία"
- Μνημόνιο Συνεργασίας με Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Μιλάνου
- Μνημόνιο Συνεργασίας με Ελληνική Κοινότητα Τυνησίας
- Μνημόνιο Συνεργασίας με Αρκτούρο
- Σύμφωνο Συνεργασίας με το ΠΜΣ: «Διαπολιτισμική Επικοινωνία» του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Χρήσιμο υλικό
Συλλογικός τόμος 880 σελίδων που αποτελεί συνεργατική δουλειά δύο Πανεπιστημίων:
Δυτικής Μακεδονίας (Ελένη Γρίβα)
Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (καθ Μαρία Δημάση & Αντιπρύτανης Ζωή Γαβριηλίδου).
Υλικό Διημερίδας του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας